Paddla kajak i Bohuslän

En introduktion till kajakpaddling på västkusten

Om du är intresserad att att lära dig hur det är att paddla kajak på havet i den bohuslänska skärgården har du kommit rätt. Om du hellre vill boka ett kajakpaket gör du det här. Här går vi igenom samtliga årstider för att du skall känna dig förberedd inför ditt kajakpaddlingsäventyr i Bohuslän och Grundsund. Vi tycker till exempel att hösten är den bästa årstiden för kajakpaddling med övernattning medan våren lämpar sig bättre för dagsturer.

Grundsund är endast en och en halv timmes bilfärd från Göteborg. I Grundsund möter du havet. Här bär alla öarna tydliga spår av istiden med sina runda välslipade former. Hamnen och fiskesamhället har en lång, bitvis hård, historia med fiske, båtliv, stenhuggeri och frakt.

Skärgården är karg, grön och mycket är bara sten och klippor. Den rundslipade graniten gör sig väl i alla väder. Lika fin sommar som vinter men kanske till och med ännu finare under höst och vår. ingen kan egentligen säga hur det är med den saken.

Grundsund ligger mitt i Bohuslän. Det är där gnejsen övergår till granit och där skärgården är både bred och omväxlande. Bördigt och grönt, österut, eller magert och öppet, västerut,  allt ligger inom räckhåll.

Vårt kajakcenter ligger här i Grundsund. Vi erbjuder kajakkurser, uthyrning av kajaker och längre guidade kajakturer med tält. Vill och kan man så går det fint att hyra en kajak och ge sig ut själv.

Vi utbildar, rekommenderar rutter och tar med folk i grupp på olika äventyr. Kuststräckan är väl lämpad för friluftsliv. Eftersom vädret växlar här i Bohuslän, även på sommaren, blir  varje dag unik i kajaken. De olika förutsättningarna ger oss ett ödmjukt sinne. Vi paddlar och erbjuder sommarnjutning i allt ifrån halva dagar till hela veckor.

Hur är det att paddla i Bohuslän året runt?

Sommaren är den mest intensiva delen på året för oss på Balanspunkten. Det är då nybörjarna känner sig inspirerade till att lära sig att paddla kajak och då de lite mer erfarna vill greppa paddeln på nytt längs kusten.

Hösten är mer lugn och stilla. Lite kallare, kortare dagar, mer färger. Ibland hårt väder som tvingar in oss paddlare i mer skyddade vatten. Att tälta en natt och tända en eld är extra mysigt under hösten. Vi tipsar dig gärna om bra turer och platser. Hösten är framför allt en dagstursens tid.

Vintern kommer smygande sent i november. Nu behövs det en torrdräkt för att paddla säkert. Vi följer alltid med på turerna under vintern och ser till att det blir bra. Kallt vatten och öppet hav kräver god kunskap om området. Isen kan lägga sig här omkring. Därför är kläder av ull, extrautrustning och en varm matsäck ovärderlig. Dagarna är påtagligt korta och det är viktigt att komma inomhus efter turen och få något gott att äta. Vi gör turer till bra mat och bra boende för de som vill stanna kvar över natten. Vintern 2022 -2023 har vi stängt och ber er istället paddla med våra duktiga kollegor som går att finna längs kusten.

Våren kommer smygande med längre dagar, massa fåglar som anländer och låter lockande och packande. Nätterna är fortfarande kalla i april, liksom vattnet, vi paddlar dagsturerna med torrdräkt fram tills slutet på månaden. Våra kurser i paddelteknik och vår kajakuthyrning kommer igång i maj. I maj börjar också säsongen för de längre turerna med nätter i tält.